Yhdysvallat poistaa rokotettujen EU-kansalaisten maahantulokiellon marraskuussa

21.09.2021

YLE:

Yhdysvallat poistaa rokotettujen EU-kansalaisten maahantulokiellon marraskuussa

Koronaan liittyvät matkustusrajoitukset ovat olleet voimassa jo 1,5 vuoden ajan. EU-kansalaiset pääsevät marraskuusta lähtien USA:an, jos ovat saaneet täyden rokotussarjan ja käyvät koronatestissä sekä kontaktien jäljityksessä.

Yhdysvallat poistaa koronarokotettujen EU-kansalaisten matkustusrajoitukset, Valkoinen talo vahvistaa.

Puolentoista vuoden maahantulokiellon päättymisestä kertoivat aiemmin useat kansainväliset mediat viranomaislähteisiin viitaten.

Presidentti Joe Bidenin hallinnon koronakoordinaattori Jeffrey Zients kertoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan, että muutos astuu voimaan marraskuun alussa.

EU:n Yhdysvaltojen-suurlähettiläs Stavros Lambrinidis oli aiemmin kirjoittanut Twitterissä, että toivoo asiasta tulevan "myönteisiä uutisia piakkoin".

Suomi ollut mukana lobbaamassa

Suomen Washingtonin-suurlähetystön lehdistöneuvos Pasi Rajala kertoo, että Suomi on osana EU:ta lobannut vahvasti rajoitusten purkamisen puolesta.

– Rajoitukset ovat ihan oikeasti olleet tiukkoja. Tavallisella matkustajalla on ollut vaikeuksia päästä maahan riippumatta siitä, onko tärkeää asiaa vai ei, Rajala sanoo.

Rajala kertoo, että tilanne on vaikuttanut esimerkiksi perhesuhteiden hoitoon, liiketapaamiset ovat olleet hankalia, eivätkä esimerkiksi vaihto-opiskelijat ole päässeet maahan aloittamaan opiskeluaan.

– Meillekin on tullut paljon yhteydenottoja ja pyydetty apua, mutta vaikutusmahdollisuudet ovat toki olleet vähäiset. Yhdysvallat päättää itse, ketä ottaa maahan. On ollut monenlaisia tarinoita, mutta en mene yksittäisten ihmisten tilanteisiin.

Maahantulon edellytyksenä täysi rokotussarja

EU-kansalaiset pääsevät jälleen matkustamaan Yhdysvaltoihin marraskuussa, jos he ovat saaneet täyden rokotussarjan ja käyvät koronatestissä sekä kontaktien jäljityksessä.

EU-kansalaisten lisäksi maahantulokielto aiotaan poistaa Schengen-alueen sekä Britannian rokotetuilta asukkailta. Lisäksi vielä hyväksymättömien rokotteiden kliinisissä tutkimuksissa mukana olevat noin 40 000 ihmistä Britanniassa saavat matkustaa Yhdysvaltoihin.

Maahantulokielto astui voimaan edellisen presidentin Donald Trumpin kaudella maaliskuussa 2020. Nykyinen presidentti Biden jatkoi rajoitusten voimassaoloa jälleen tammikuussa.

Tähän mennessä vain Yhdysvaltain kansalaiset, maassa pysyvästi asuvat sekä erityisviisumin saaneet ulkomaalaiset ovat saaneet matkustaa Yhdysvaltoihin useimmista Euroopan maista.

Medioiden mukaan Bidenin hallinto suunnittelee päivittävänsä rajoituksia kaikessa kansainvälisessä matkustamisessa.

13.10.2021Getting the Most Out of a Visit to NYC's New SUMMIT One Vanderbilt Observation Deck
01.10.2021Walt Disney World opened 50 years ago
26.09.2021This Giant Map Shows All the Metropolitan Areas in the U.S.
21.09.2021Olen suomalainen Amerikassa, enkä totu tippien antamiseen
21.09.2021UM: Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti
21.09.2021Yhdysvallat poistaa rokotettujen EU-kansalaisten maahantulokiellon marraskuussa
16.09.2021Rediscover Times Square as Broadway Reopens
12.09.2021The Ways Travel has Changed Since 9/11
30.08.2021Hawaii Tourism Plans to Manage Visitation to Oahu
30.08.2021Boca Raton Resort will drop Waldorf Astoria name, launch reno

Siirry arkistoon »