Information on this page is in Finnish and concerns only travellers having Finnish passport.

Sähköinen matkustuslupa

Yhdysvaltoihin saapuvilta matkustajilta vaaditaan sähköinen matkustuslupa, ESTA (Electronic System for Travel Authorization). ESTA-lomake tulee korvaamaan vanhan I-94W lomakkeen, jonka matkustajat ovat täyttäneet ennen matkaansa Yhdysvaltoihin, viimeistään menolennolla.

Matkustajan tulee tehdä ESTA-anomus Internetin kautta viimeistään 72 tuntia ennen matkaansa, lomake löytyy TÄSTÄ.

ESTA on voimassa 2 vuotta, PAITSI jos passin numero, henkilön nimi tai jokin muu tähdellinen tieto muuttuu.

Ilman ESTA-lupaa Yhdysvaltoihin matkustaminen on mahdotonta 12.1.2009 alkaen.

APIS
(Advance Passenger Information System)
kts Amadeuksesta kaskylla GGAPIS lista, josta kay ilmi, mille lentoyhtioille voit laittaa asiakkaan passitiedot SR elementtiin.
SR elementin ohjeistuksen puolestaan saat HEAPIS

VIISUMI
kts https://fi.usembassy.gov/visas/

PASSI
Suomen kansalaisella riittää, kun passi on voimassa matkan ajan. Lapsilla oma passi!
Koneluettavalla passilla voi viisumivapausohjelman puitteissa
vierailla USAssa 90 päivää.

Suomen kansalaista koskevat passivaatimukset

Kaikilta Viisumivapausohjelmaa käyttäviltä Suomen kansalaisilta vaaditaan koneluettava passi, huolimatta siitä, kuinka vanha
tai minkä tyyppinen passi matkustajalla on käytössään.
Seuraavat vaatimukset koskevat kaikkia viisumivapausohjelmaa
käyttäviä Suomen kansalaisia riippuen passin myöntämispäivä-
määrästä:
• Koneluettavalla Suomen passilla, joka on myönnetty ennen
26.10.2005 voi matkustaa viisumi vapaasti Yhdysvaltoihin.
• Koneluettavassa passissa, joka on myönnetty 26.10.2005
- 25.10.2006 välisenä aikana tulee olla digitaalinen valokuva henkilötietosivulla (suurin osa Suomen monivuotisista passeista
täyttää tämän vaatimuksen) tai siru, johon henkilötiedot on
integroitu (ei vielä toistaiseksi käytössä Suomessa).
• Koneluettavissa passeissa, jotka myönnetään 26.10.2006 jälkeen
tulee olla biotunniste siru, johon passin haltijan henkilötiedot on integroitu (e-passi).
Väliaikaisella (pikapassilla) matkustava Suomen kansalainen ei voi käyttää viisumivapausohjelmaa, vaan hän tarvitsee viisumin Yhdysvaltoihin.

TULLIMÄÄRÄYKSET YHDYSVALTOIHIN
21 vuotta täyttänyt henkilö saa viedä enintään 1 litran alkoholijuomia, joiksi katsotaan myös viini ja olut. Savukkeita saa viedä 200 kpl tai 50 sikaria tai 2 kg muita tupakkavalmisteita. Lahjatavaroita saa viedä enintään 100 US-dollarin arvosta sekä sen lisäksi 100 lahjasikaria. HUOM! Maahan ei saa viedä kuubalaisia sikareja.
Matkustajan, jolla on mukanaan henkilökohtaisia narkoottisia aineita tai huumeita sisältäviä lääkkeitä (esimerkiksi yskänlääke, sydänlääke, unilääke, rauhoittava lääke), tulee pystyä todistamaan, että lääkkeet ovat hänen terveydelleen välttämättömiä. Todisteeksi hyväksytään lääkärintodistus tai resepti.

TULLIMÄÄRÄYKSET SUOMEEN
Alkoholijuomia:
20 vuotta täyttänyt henkilö saa tuoda 1 l väkeviä juomia (yli 22%) TAI 2 l aperitiivejä (enintään 22%) tai kuohuviinejä JA 2 l mietoja viinejä JA 16 l olutta.
18-19 -vuotiaiden tuomisiin eivät kuulu väkevät juomat. Alle 18-vuotiaat eivät saa tuoda alkoholijuomia.
Tupakkatuotteita:
17 vuotta täyttänyt henkilö saa tuoda 200 savuketta TAI 100 pikkusikaria TAI 50 sikaria TAI 250 g piipputupakkaa.
Teetä: 100 g teetä TAI 40 g teeuutetta.
Kahvia: 15 vuotta täyttänyt henkilö saa tuoda 500 g kahvia TAI 200 g kahviuutetta.
Muuta: Muita tavaroita saa tuoda tullitta ja veroitta enintään 175 euron arvosta, summaan luetaan mukaan mahdollisesti ostetut oluet. USA:sta, kuten useimmista EU:n ulkopuolisista maista, ei saa tuoda eläinperäisiä elintarvikkeita. Lisätietoja internetissä: www.tulli.fi
Jos paluumatkaan liittyy koneenvaihto EU:n alueella, tältä lentoasemalta ei voi enää tehdä tax free -ostoksia.

HUOM!

Nestemäisiä tax-free-ostoksia ei saa tuoda matkustamoon silloin, kun saapuu lennolla EU:n ulkopuolelta ja jatkaa toisella lennolla, jos ne on ostettu EU-maan ulkopuoliselta lentoasemalta tai EU:n ulkopuolisen maan lentokoneesta. Nestemäistä tax-free-ostosta ei siis saa tuoda matkustamoon, jos saapuu esim. New Yorkista ja jatkaa Helsingissä toisella lennolla, oli lopullinen kohde sitten koti- tai ulkomailla. Nestemäistä ostosta ei voi myöskään viedä jatkolennolle, jos se on ostettu EU:n ulkopuolisen maan lentoyhtiön koneesta.

ROKOTUKSET JA TERVEYS
Ei pakollisia rokotuksia, mutta jäykkäkouristusrokotus on aina syytä pitää voimassa. Myös A-hepatiittisuoja on nykyisin aina suositeltava. Pitkäaikaisrokote antaa kahdella pistoksella ainakin 20 vuoden suojan. Allergikkojen on syytä ottaa astmalääkkeet mukaan, sillä hotelleissa on yleensä kokolattiamatot.
MATKAVAKUUTUS ON ERITTÄIN TÄRKEÄ, sillä sairastaminen saattaa olla kallista. Maksut joutuu usein maksamaan heti paikan päällä ja anomaan takaisin vasta Suomessa, joten kuitit on syytä tallettaa.

VALUUTTA JA LUOTTOKORTIT
Yhdysvaltain rahayksikkö on dollari. 1 USA:n dollari (USD - $) on 100 senttiä. Setelit: 1, (2), 5, 10, 20, 50 ja 100 dollaria.
Kolikot: penny (One cent, 1 sentti) , nickel (Five cents, 5 senttiä), dime (One dime, 10 senttiä), quarter (Quarter dollar, 25 senttiä), half dollar (Half dollar, 50 senttiä), one dollar (One dollar, 1 dollari). Ensimmäisenä rahoista käytetty nimitys. Kolikoissa ei lue numeroina rahan arvoa. Valuutan tuonnille ja viennille ei ole rajoituksia, mutta yli 10.000 dollarin määrästä on ilmoitettava tulliviranomaisille. US-dollarit – mukaan myös pieniä seteleitä – on hyvä hankkia jo ennen matkalle lähtöä. Matkashekit ovat käteviä ja vaivattomia. Ne kelpaavat maksuksikin useissa liikkeissä ja ravintoloissa.
Luottokortti on Yhdysvaltain matkalla välttämätön. Suuria summia ei aina voi edes maksaa käteisellä ja terveyspalvelut maksetaan niinikään vain luottokortilla. Visa ja American Express ovat yleisimmät kortit.